T E S Z T

 

 
1.) Hogyan juthatnak be a káros baktériumok a szervezetünkbe?

 
 
a.)
csak műtétek és egyéb drasztikus beavatkozások következtében  
 
b.)
szájon át piszkos kézzel, vagy helytelenül előkészített és tárolt élelmiszerekkel is  
 
c.)
kizárólag megbetegedés útján  

 
2.) Minden esetben elégséges-e az alapos melegvizes kézmosás?
 
 
a.)
nem, fertőző betegségek esetén szükséges a kézfertőtlenítő szerrel történő kézmosás  
 
b.)
igen, elégséges, mert a bő folyóvíz elpusztítja a káros baktériumokat  
 
c.)
igen, mert a baktériumok a kézzel nem kerülhetnek be a szájüregbe  

 
3.) A kórokozó baktériumok milyen nagyságrendben okoznak megbetegedést?
 
 
a.)
ezres nagyságrendben  
 
b.)
százezres-milliós nagyságrendben  
 
c.)
százas nagyságrendben  

 
4.) Milyen eljárást nevezünk fertőtlenítésnek?
 
 
a.)
amikor minden baktérium elpusztul a környezetben  
 
b.)
amikor milliós baktériumszám esetén a fertőtlenítést követően a baktériumok száma felére csökken a fertőtlenített felületen  
 
c.)
amikor milliós baktériumszám esetén a fertőtlenítést követően 10 életképes baktérium marad csak a fertőtlenített felületen  

 
5.) Mik azok az egyfázisú szerek?
 
 
a.)
csak fertőtlenítőszerek  
 
b.)
tisztító és fertőtlenítőszerek egyben  
 
c.)
egyetlen baktériumra hatásos szerek  

 
6.) Milyen élőlények számára fontos tápanyagforrások az élelmiszerek?
 
 
a.)
az ember és az állatok számára  
 
b.)
az ember, az állatok és a baktériumok számára is  
 
c.)
csak az ember számára  

 
7.) Hogyan változik az 1990-es évektől az ételmérgezések tendenciája?
 
 
a.)
nem változott  
 
b.)
csökkent  
 
c.)
nőtt  

 
8.) Hol fordulnak elő leggyakrabban ételfertőzések, ételmérgezések?
 
 
a.)
gyorséttermekben  
 
b.)
háztartásokban, közétkeztetésekben  
 
c.)
kórházakban  

 
9.) Szükség van-e az élelmiszerek előállítása során a fertőtlenítőszerek alkalmazására?
 
 
a.)
igen  
 
b.)
nem  
 
c.)
függ az élelmiszer jellegétől  

 
10.) Miért tanácsos a hűtőszekrény rendszeres fertőtlenítőszeres átmosása?
 
 
a.)
mert a hűtőszekrény „illata” egy idő után kellemetlenné válik  
 
b.)
mert az átmosás hatására frissebbek maradnak az élelmiszerek  
 
c.)
mert léteznek olyan káros baktériumok, melyek a hűtőszekrény hőmérsékletén is képesek szaporodni  

 
11.) Az emberről-emberre terjedő gyomorrontás, gyomorfertőzés előfordulása esetén mi lehet a fertőzés fő forrása?
 
 
a.)
ruházat  
 
b.)
kilincs  
 
c.)
lábbeli  

 
12.) Milyen esetben beszélhetünk a fertőtlenítőszereknek ellenálló baktériumokról?
 
 
a.)
amikor a fertőtlenítőszer hosszú távon történő alkalmazása során az ellenálló baktériumok elpusztulnak  
 
b.)
amikor az adott fertőtlenítőszer hatásának minden baktérium ellenáll  
 
c.)
amikor hosszabb és gyakoribb használatot követően a baktérium ellenáll a fertőtlenítő-szer hatásának  

 
13.) Milyen gyakran célszerű váltogatni a fertőtlenítőszereket?
 
 
a.)
évente  
 
b.)
3 havonta  
 
c.)
havonta  

 
13+1.) Hogyan kerülhető el a fertőtlenítőszerekkel szemben kialakult ellenállóság (rezisztencia)?
 
 
a.)
fertőtlenítőszert csak indokolt esetben és az előírt koncentrációban alkalmazzunk  
 
b.)
adott fertőtlenítőszert mindig csak adott baktériumok ellen alkalmazzunk  
 
c.)
ne alkalmazzunk fertőtlenítőszert  

Kérjük, hogy válaszold meg a további kérdéseket is, hogy részt vehess a sorsoláson (fontos, hogy a valódi adataidat és igazi e-mail címedet add meg!)!

Köszönjük!

Neved:

Életkorod: év    Nemed:

Iskolás neve és címe:

Elérhetőséged (cím vagy telefonszám) :

E-mail címed:


Biztos elküldöd a válaszaidat?

Bocs! :-)

 
 
               
 

Az oldal 2007-ben az OÉTI szakmai anyagainak felhasználásával készült, az Egészségügyi Minisztérium támogatásával
információ: info@kelbi.hu - webdesign: HaPe